Alf Prøysen 100 år x 3

Written by Anne-Lise Aakervik on . Posted in Startpage

Alf PrøysenI år ville Alf Prøysen fylt 100 år og det markeres med Prøysenår over hele Norge. Selve 100-årsdagen 23. juli sammenfaller med Fjøsfestivalen. Vi skal feire Prøysen som dikter, formidler og kulturbærer gjennom tre forskjellige forestillinger med fokus på griskokken, sangeren og tekstene.

Alf Prøysen, husmannssønnen som vokste opp i enkle kår og ble hele landets barnetimestjerne, trubadur og forfatter, har vært en viktig del av norsk kultur i hele etterkrigstiden. Gjennom sine viser, bøker, teaterstykker og noveller ga han troverdige person- og miljøskildringer på sin karakteristiske dialekt.

– Mange tenker at Prøysen var litt «tudeli og tudilei», men hvis man setter seg ned og leser, ser man at han skriver om hvordan det er å være menneske. Og det er like aktuelt i dag som det var den gangen. Han går rett inn i hjerterota til alle rundt om i hele landet, sa Asle Berteig, som er kultursjef i Ringsaker kommune, til NRK.

Prøysen var en av våre mest folkekjære diktere, og Jan Erik Vold har stilt seg spørsmålet om det folkelige har fritatt Prøysen for intellektuell refleksjon. Vold har lest Prøysen mer inngående enn de fleste, og han argumenterer overbevisende for at han er en av våre fremste diktere.

Jobbet som griskokk – drømte om å bli dikter
Alf Prøysen drømte om å bli kunstner, men måtte jobbe som griserøkter på de forskjellige gårdene i bygda for å tjene penger. Han var tjuefire år da han brøt seg løs og reiste fra Ringsaker til Akershus, der han jobbet som gårdsarbeider.

Dette er noe «Brødet & Eselet» aka Gunnar Wærness og Henrik Skotte har merket seg når de skriver et bestillingsverk til festivalen i anledning nasjonalpoetens hundreårsdag.Alf Prøysen 2
– Vi vever en skygge for Prøysen, kastet fra hans universums laveste rangstige-trinn: Griskokken. Hva ble det av griskokken i det 21. århundre? Hvor lang har Præstvegen blitt? Hvor står artisten på aksen mellom hverdag og kunstnerisk jihad? Vi har laget oss en nasjonalpoet, av nasjonale og internasjonale filler. Vi har laget visesang av bakevjer i annen sang. Vi har manet frem griskokken på nytt, sluppet ham løs på oss selv. Han er trist og lei. Og ja, han synger og skriver på dialekt.

– I likhet med andre norske kulturnisser har vi fått våre hjerter varmet av Prøysens stemme og tanker i barndommen lenge før vi hadde ord for visekunst og litteratur – for siden å takke ham med å glemme ham. Nå kunne vi finne ut mer om en forfatter som er så stor at han har blitt usynlig, sier duoen.

Prøysenviser og allsang
Etter forestillingen onsdag kveld fortsetter vi feiringen av Prøysen på en litt mer konvensjonell måte. Det blir konsert med noen av hans mest kjente viser, etterfulgt av allsang.  Cellist Øyvind Engen har oversatt noen av Prøysens viser til jazztrøndersk, Ronny Kjøsen fargelegger med hølondatrekkspill, og Trio Tinto bringer med seg en anelse klassisk salong. Sammen med Magnus Loddgard lager de allsangband til slutt!

Samtidsprøysen
Den tredje markeringen av Alf Prøysens 100 års dag skjer lørdag kveld under fjøsfest.  Maja Ratkje og gruppen POING er noe av våre fremste samtidsmusikere. I etterkant av konserten Wach AUF! har de utvidet repertoaret blitt med nye Prøysen-tolkninger. Vi får høre kjente viser som Jørgen Hattemaker og Slipsteinsvæilsen og kanskje noen ukjente sanger. Sikkert er det at POING og Maja Ratkje vil få oss til å lytte til disse tekstene med nye ører og åpent sinn.

Fjøset – Onsdag 23. juli kl. 21.00: Forestillingen Griskokknetter.
Etterfulgt av konsert og allsang med Prøysenviser.

Fjøsfest – Lørdag 26.juli starter kl.19.00: Maja Ratkje og POING med forestillingen Wahc AUF og Prøysen viser.
Kjøp billetter til forestillingen og Fjøsfestivalen her.