Maja Ratkje

Written by Anne-Lise Aakervik on . Posted in Artister

Maja Ratkje foto av Håkon EikesdalRatkje (f.1973 i Trondheim) er komponist og utøver. Hennes musikk er framført av utøvere som Klangforum Wien, Fretwork, Oslo, Bodø og Trondheim Sinfonietta, Kringkastingsorkesteret, BBC Scottish Symphony Orchestra, Avanti! kammerorkester, Arve Tellefsen, SPUNK, POING, Frode Haltli, Marianne Beate Kielland, Vertavo, Engegårdkvartetten, Bozzini-kvartetten og Cikada.

Hun har blitt portrettert med konserter i bl.a. Wien Konzerthaus og i regi av Kanadisk Radio i Toronto. Hun har vært festivalkomponist under Other Minds i San Francisco, Nordland Musikkfestuke, Avanti! Summer Festival i Finland og ved den anerkjente samtidsmusikkfestivalen i Huddersfield. I 2001 mottok Ratkje, som første komponist i Norge, Arne Nordheims komponistpris. Hun har også mottat andre priser i inn-og utland, deriblant Edvardprisen (to ganger) og UNESCOs Rostrumpris i 1999 for stykket «Waves IIb» samt Award of Distinction sammen med Jazzkammer under Prix Ars Electronica for soloplata Voice i 2003 for å nevne noen.

I 2008 kom portrettplata River Mouth Echoes ut på John Zorn’s plateselskap Tzadik. En 90 minutter lang tysk dokumentarfilm om Ratkje av Ingo Biermann er i ferd med å ferdigstilles i to versjoner til kino og TV.  En 90 minutter lang tysk dokumentarfilm om Ratkje av Ingo Biermann er i ferd med å ferdigstilles i to versjoner til kino og TV.

Hun har laget og framført musikk til hørespill av Elfriede Jelinek på bestilling fra tysk radio, hun har framført og spilt inn egen musikk til dans, teater, installasjoner, film og litteratur. Andre kunstnere som Per Inge Bjørlo, HC Gilje, Kathy Hinde, Lotta Melin og Odd Johan Fritzøe er også faste samarbeidspartnere. Hun har vært vokalsolist med bl.a. Engegårdkvartetten, KORK, BBC Scottish Symphony Orchestra og Klangforum Wien og hun var aktør i sin egen opera “No Title Performance” som hadde premiere under Ultima i 2003. I 2013 var hun nominert til Nordisk Råds musikkpris for sin stemmebruk, samme år fikk hun Rolf Gammleng-prisen. Ratkje skriver om musikk, bl.a. for Morgenbladet og engasjerer seg aktivt i miljøkampen.

 “Hun er én af de mest interessante nulevende kunstnere i Norge.” (“She is one of the most interesting living artists in Norway.”) Danmarks Radio 2008

Les mer på Maja Ratkjes hjemmeside

Maja Ratkje spiller på Fjøsfestivalen sammen med POING lørdag 26.juli.