Torsdag: barnekonsert, bibelhistorie og trekkspillorkester i kirka, samt operapub i Fjøset

Written by Anne-Lise Aakervik on . Posted in Startpage

triotinto2En gang i livet kanskje, vil du kunne oppleve denne kombinasjonen i Melhus kirke: Bibelhistorie og trekkspillorkester. Det blir både politikk, religionskritikk og klassekamp når vi setter opp «En bibelhistorie» av Alfred Janson i dag . Tullkattesnutene gleder seg vilt til å komme til  fjøset i ettermiddag for å spille for de yngste. For de eldste anbefaler vi  et besøk på operapub med Trio Tinto.

Vi starter denne flott dagen med en konsert for de mindre barna. Tullkattesnutene er allerede Spellemannsvinnere for sin musikk og vi er aldeles ikke redde for å slippe de løs i fjøset. Vi håper mange små finner veien til tunet på Loddgarden i ettermiddag. Kafeen er åpen fra kl. 16.00 – så det er god tid til boller og brus før konserten starter.Tullkattesnutene

Kl. 18.00 står Melhus kirke rigget til konsert. Fra Loddgarden spaserer du ned alleen, over veien og over en bru – vips er du ved kirka. Der venter Trondheim Sinfonietta og Teodor Janson for å fremføre En bibelhistoire av Alfred Janson. I et intervju med ballade.no forteller Alfred Janson om bakgrunnen til stykket. – Det startet med en historie jeg synes er veldig fascinerende, om Abraham og Sara, trellkvinnen Hagar og de to sønnene, forteller Janson. Bibelen er full av klassekamp; hvordan noen blir treller og noen blir herrer; og dette er også en klassehistorie, om fruen og hushjelpa.

Verket har politiske undertoner, og kan leses som en kritikk av hvordan religion kan misbrukes.

– Å bruke Bibelen er nytt for meg. Jeg har ikke kunnet noe om Bibelen annet enn det jeg lærte på skolen, og det var spennende å sette seg ned å lese denne boka. Det er så mange måter å tolke den på, og den har jo både blitt tolket og mistolket i mange år. Jeg tillater meg å tolke litt, jeg også. Det er 95 % ren bibeltekst, men jeg har et avsnitt som er mitt eget, sier Janson.

alfredjanson_600- Det er en form for kommentar om hvordan Bibelen er blitt brukt, både som inspirasjon til mye bra, og til å undertrykke og utnytte resten av verden, seier Janson. Skapelsesberetningen fram til Abraham er en slags innledning, seier han. Så kommer Hagarhistorien, og tilslutt blir det et etterspill med Johannes åpenbaring, med all katastrofen. Da har jeg hoppet veldig lett over Jesus, men han har jeg hektet på til slutt.

Trekkspillbonanza
Og hva passer vel bedre sammen med kirkemusikk enn trekkspill? Det blir norsk, balkansk og latinamerikansk folkemusikk med Fjøsfestivalens All Star Trekkspillklubb etter forestillingen, bestående av profilerte trekkspillere fra fjern og nær.

 

Operapub
Kl. 21.00 ønsker vi velkommen til en løssluppen kveld med opera og tango! Trio Tinto består av Sonja Kristensen og Cecilie Karlsen, sang og Halldis Flakne, piano. De lager utradisjonelle operashow hvor latteren sitter løst og dansefoten får svingt seg. Vi får også besøk av norsk-chilenske Valeria Neira Lillebjerka som synger og spiller latinamerikansk folkemusikk og tango. Instrumentet heter bandoneon, og er det ultimate tango-trekkspillet.

Barnekonsert med Tullkattesnutene kl. 17.00 Kjøp billett her

Forestilling i Melhus Kirke torsdag 24.juli kl. 19.00 Kjøp billetter her.

Operapub med Trio Tinto og Valeria Nira Lillebjerka.  Fjøset kl. 21.00. Kjøp billetter her

Fakta:

«En bibelhistorie» leses av skuespiller Teodor Janson, Alfreds Jansons sønn, og musikken spilles av Trondheim Sinfonietta med dirigent Torodd Wigum. Den er gjennomgående atonal, men med elementer fra en “nyvennlig” stil. Janson fikk Edvard-prisen verket for i 2008.

Alfred Janson (født 10. mars 1937) er en norsk komponist og musiker. Han fikk Lindemanprisen i 1988, var festspillkomponist under Festspillene i Bergen 1991, fikk Edvard-prisen i åpen klasse i 2008 for verket En bibelhistorie for 1 skuespiller og 15 musikere og Gammleng-prisen 2010 i åpen klasse. Som utøvende musiker har han gjort seg spesielt bemerket innen jazz.